Kronobergs tennisklubb est. 1930

”Kronis” är en legendarisk klubb som inte bara erbjudit medlemskap till den vita sporten. Historien förtäljer att det har spelats såväl bandy som basket och fotboll på det glada 20-talet innan tennissektionen bildades 1930. Inte oväntat är det just bara tennissektionen som har överlevt fram till idag och styrelsen ser med tillförsikt fram mot stundande 100 års jubileum år 2030.

Ett av flera initiativ inför 100 årsdagen är att vi försöker upprätta någon form av historie-beskrivning. Mot denna bakgrund har vi tillfrågat tre rävar inom klubben om de skulle kunna gräva i arkiv och mot förmodan därtill minnas något om klubbens historia. Resultatet finns att läsa nedan tillsammans med lite bilder. Skulle det vara så att den som läser denna text har något att addera tar styrelsen tacksamt emot alla bidrag inklusive bilder. Styrelsen vill med värme tacka rävarna: Korv Anders (Anders Lindblom), Kenya Svenne (Sven Enarsson) och vår allas Backhand Berra (Bertil Karlefors) för deras arbete.   

De tidiga åren

I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Men ganska snart insåg han att något saknades skapelsen – en riktig tennisklubb. Så, utan sin son, men tillsammans med Erik Jerker Blomqvist bildade de den anrika klubben Kronoberg. 

Äntligen kändes skapelsen komplett och vår herre vilade på den sjunde dagen. Det var länge sedan, det var en annan tid, en annan värld. Socialdemokraterna bestämde allt och tennisbollar var vita.

Klubben bildades på Kungsholmen. Tennis var ingen paradgren i början utan gossarna runt Kronobergsparken sysslade med friidrott, basket, fotboll – och bandy. Föreningen deltog i bandy SM 1920. Spelade, enligt uppgift bra, men vann inte en match. Detta enligt den evige kassören Roger ”i kassan” Frondell, som i många år skötte det pekuniära.

Viktig ”founding father” och första ordföranden var den ovan nämnda atleten Erik Jerker Blomqvist. Han tog flera SM guld och kom 6:a i spjut vid OS 1924. Centimeter utanför pallen. Han var mycket tydlig när stadgarna skrevs.

”Idrott ska organiseras enligt demokratiska principer, varvid individuellt inflytande och ansvarstagande eftersträvas i gemensamma angelägenheter. Idrott skall verka som internationellt kontaktmedel och respektera alla människors lika värde.”

Ur Stadgarna från 1908

När Blomqvist la av med det löjliga spjutkastandet bildade han, 1930, tennissektionen. Fortfarande vital och ungdomlig helt i hans anda. Klubbmärket då som nu, är ett K inom en mörkblå ring. Endast Juventus, möjligen Barcelona och Björklöven har lika kända klubbmärken. Så småningom försvann friidrottare och bandyspelare – ingen saknade dem.

Bara den anrika tennissektionen blev kvar – och där är du med. Hemmabana i början var tennisstadium. När Kungliga hallen blev klar 1943 flyttade klubben dit.

Tiden på kungliga

På Kungliga var klassuppdelningen självklar och tydlig. Grupp 1 och 2 spelade på centercourten och bana 1. Grupperna 3-5 spelade en trappa ner i källaren. Att ”Gå upp” hade då flera betydelser.

Tisdagsaktiviteterna var tydligt strukturerade: tennis, dusch och ”Cosy Corner”. Klubben fick använda Kungligas mysrum för de närmast obligatoriska samkvämen efter de hårda dusterna på banorna. Förutom de lite större, filosofiska, frågorna, som inte hanns med vid sidbyten, dracks det lättöl och åts macka. Mackor som Farbror Sven (Malmgren) gjorde och sålde för självkostnadspris. Hans variant med ägg och anjovis var den stora favoriteten, men han vurmade också mycket för den utrotningshotade osten Svecia. Hur det blev så minns ingen. Sven har aldrig spelat tennis. Efter mackan, stryktips. Då lika viktigt som tennisen. En gång fick tipparna 13 rätt. Diskussionen blev uppjagad, upphetsad direkt – tur eller skicklighet? De som, av snålhet eller frånvaro, stod utanför sa tur medan de förbannade sitt öde.

Understundom, berättar Hasse Hedelin, fortsatte delar av Kronis till Göta Källare efter ”Cosy Corner”. Den sena hemkomsten skylldes på att ”femsetaren dragit ut på tiden”. Då kunde ju en match vara hur lång som helst.

På 80-talet hade klubben också årlig femkamp och Golfturnering, men de rann ut i sanden. Femkampen alltid hos ”Classe med ryggen” i Stureby. Klubben hade också omfattande internationell verksamhet, styrd av ”Nisse Nys”. Hans omfattande kontaktnät gjorde att klubben, inte en gång, utan två besökte Åland. Ingen minns resultaten eftersom banketterna var så generösa.

Till jubileumsfesten 2005 inköptes:

  • ”Backar: 1 lättöl, 2 vatten, 7 mellanöl, 1 annat groggvirke,  2 tonic eller 6×1,5 l.
  • En låda rött vin.
  • Sprit: 2 vodka, 3 Skåne, 2 whisky, 3 gin, 1 punsch,  2 cognac
  • 8 flaskor sparkling wine.”

2007 blev Kungliga en nyrik och märkvärdig ”Country Club” för reklamare och diplomatfruar. Kronis drog.

Ordförandena

Att vara ordförande i Kronoberg kräver en mycket duglig och oförvitlig person. Mycket arbete. Sena kvälla, tidiga mornar. Men få positioner i idrottssverige ger sådan prestige. När Kronobergs ordförande talar, då lyssnar världen, inklusive IOK, UEFA och ITF.

Den mest kände var Bengt Lundberg, han styrde från 70-talet fram till 90-talet (mer om legendaren nedan). Karl Erik Isaksson styrde med fast hand. Kallades ”den evigt unge”.

Åke Hansson var en annan av våra ledare. Han kallades ”Rock Åke” ingen vet varför. Han kunde inte sjunga.

Sven Enarsson ledde klubben en omtumlande period. Tillsammans med sekreteraren tillika tennishallsägaren Anders Lehman såg han till att Kronis hade 5 banor samtidigt i den nya hallen på Kungsholmen. Mycket pysslande.

Mångårig ordförande på 2000-talet Sven Enarsson under Sinnet på Haga 2017.

Björn W Ericsson tid präglades av förnyelse. Många och korta matcher i juldubbeln. Sinnet (tennis baklänges) ordnades för första gången på Hagas röda grus. Succé. Rickard Wallentin/Nils Lindell förvaltade Björns arv med den äran.

Finalister, Sinnet på Haga 2018 David Carenco, Nils Lindell, Johan Bördin och Anders Toll.  

Nu styrs vi av Calle Stangvik, fortfarande ett oprövat kort. Men han har utvecklats som tennisspelare sen han valts till ordförande (mer om Calle nedan).

Den sicilianska eran

Under en period styrdes klubben enväldigt från ett köksbord med rödrutig duk på Tranholmen. Vet du inte var det är så är postnumret 182 70. De runt 330 invånarna på denna ö i Värtan var våldsamt överrepresenterat och kan man väl nu säga, prioriterade i klubben.

Ordförande Bengt, då alltid kallad Gudfadern, på Kungliga och på Tranholmen. Hans makt var självklar och gigantisk, endast Birgit, där vid köksbordet, kunde påverka vart Kronis gick. Klubben styrdes som Cosa Nostra och var kanske en del av det nätverket. Det får vi aldrig veta. För Bengt är borta sen 2009, men alla minns honom med mycket värme. Få har gjort så mycket för vår klubb som Bengt.

”Vår stöttepelare, grundaren av Kronobergsandan, vårt allt i allo, vår tröstare, vår fasta hand, helt enkelt vår Gudfader, Bengt Corleone Lundberg gick ur tiden i år.”

Ur verksamhetsberättelse 2009

Enligt färska rapporter från Tranholmen frodas tennisen alltjämt. En modemiljonär ville spela tennis med sina kunder på ön och skänkte en miljon till klubben. Så Bengts hemmabana är i toppskick